torstai 21. maaliskuuta 2013

Ihmissyöjien keskellä

Kirjoittaja: Virgil Robinson
Suomentaja: Maj-Lis Lahti
Julkaistu: 1976 (suomennos 1983)
Alkuperäinen nimi: Curse of the Cannibals
Kustantaja: Kirjatoimi
Sivumäärä: 160

John Paton syntyi Skotlannissa yksitoistalapsisen perheen vanhimmaksi. Kasvettuaan John tunsi suurta kutsumusta lähetystyöhön, ja niinpä presbyteerisen kirkon lähetysyhdistys lähetti Johnin lähetyssaarnaajaksi Uusille Hebrideille, jotka nykyään tunnetaan Vanuatuna. Uusilla Hebrideillä John asettui Tannan saarelle, mutta myöhemmin hän siirtyi Aniwan saarelle jatkamaan työtään. John kohtaa useita vaikeuksia molemmilla saarilla, ja on usein myös suuressa hengenvaarassa.

Ihmissyöjien keskellä on mielenkiintoinen kertomus kristillisestä lähetyksestä Tyynen meren saarilla. Lähetyssaarnaajat tarkoittivat ja aikaansaivat paljon hyvää, mutta samalla he tuhosivat ajattelemattaan Tannan ja Aniwan heimojen omia kulttuureita. Kirjassa näkyy ajattelutapa siitä, että länsimaalainen kulttuuri olisi parempi kuin muut kulttuurit: tullessaan uskoon alkuperäisasukkaat luopuivat myös suuresti omasta kulttuuristaan. Länsimaalaisten huonoa vaikutusta kuvataan myös satunnaisten vierailijoiden kautta: esimerkiksi eräs kauppias myy heimoille aseita ja yllyttää heitä sotimaan, ja erään ohikulkevan laivan kapteeni tartuttaa alkuperäisasukkaisiin tuhkarokon, jota vastaan heillä ei ole immuniteettia.

Toisaalta Ihmissyöjien keskellä kertoo myös niistä suurista parannuksista joita länsimaalainen kulttuuri toi saarien asukkaille. Lähetyssaarnaajien vaimot opettivat usein saarien naisille hygieniasta huolehtimista, jonka ansiosta monet sairaudet ja kuolemat vähenivät. Samoin myös opetus siitä, että kiistatilanteet on ratkaistava sanoin, ei taisteluin, paransi saarten asukkaiden elintasoa huomattavasti. Huomattava parannus tapahtui myös naisten asemassa, sillä lähetyssaarnaajat opettivat heimoille, että vaimoja ei saanut lyödä, tappaa eikä syödä.

Ihmissyöjien keskellä kertoo siis myös länsimaalaisen kulttuurin vaikutuksesta samalla kun se kertoo lähetyssaarnaaja John Patonin elämästä. Kirja oli kiintoisa ikkuna myös Tyynen meren saarten historiaan: vaikka lähetyssaarnaaminen paikka paikoin aiheutti myös pahaa, on se ollut ensimmäinen sysäys modernia Vanuatun valtiota kohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti