lauantai 30. maaliskuuta 2013

The King of Tonga

Kirjoittaja: Nelson Eustis
Julkaistu: 1997
Kustantaja: Hobby Investments
Sivumäärä: 288

The King of Tonga kertoo nimensä mukaisesti Tongan kuninkaan, Taufa'ahau Tupou IV:n elämästä. Tämän lisäksi kirja kertoo myös Tongan muiden kuninkaiden hallitusajoista: yli puolet kirjasta onkin Tongan historiaa kuninkaallisen perheen elämäntarinoilla höystettynä.

Tonga on pieni saarivaltio Tyynellä valtamerellä, ja poikkeuksellisesti monarkia, jossa kuninkaalla on huomattava päätösvalta. Kirjaa lukiessani tämä olikin hyvin mielenkiintoista: kuningas ja aatelisto ovat lähes yksinvaltiaita. Aatelisto myös arvosteli rankasti hallitusta kritisoivia kansalaisia: eiväthän he tiedä yhtään mistään mitään, heidänkö pitäisi saada päättää? Demokratiaan tottuneelle Tongan monarkia tuntuu hyvin oudolle. Sen lisäksi, että monarkilla on hyvin suuri valta, kuninkaallisen perheen jäsenet ovat useissa ministerintoimissa. Muun muassa kuningas Taufa'ahau Tupou IV piti hallussaan useita ministerinpestiä ennen kuninkuuttaan.

Mielenkiintoista Nelson Eustiksen elämäkerrassa on myös se, kuinka yksiulotteisesti ja varoen Eustis kertoo kuningas Taufa'ahau Tupou IV:n elämästä sekä ylipäänsä Tongasta ja sen kansasta. Eustis kirjoittaa suorastaan ylistäen kuninkaasta, tämän hallitusajasta ja aikaansaannoksista: mahdollinen kritisointi tai inhimillisten virheiden olemassaolo sivuutetaan maininnalla siitä, kuinka kuningas on kyllä tehnyt virheitä, mutta onnistumiset ovat moninkertaisesti suuremmat. Elämäkerta vaikutti lähes propagandalta, ja jäinkin miettimään, kuinka siloiteltu teos The King of Tonga todellisuudessa on. Mielenkiintoista oli myös se, että aikaisemmin mainitsemani monarkiajärjestely, jossa kuninkaalla on huomattava rooli, oikeutettiin teoksessa Eustiksen huomautuksella siitä, että tongalaiset haluavat, että heille kerrotaan mitä pitää tehdä, ja että he ovat tyytyväisiä ollessaan vain tottelevaisia kansalaisia, joiden puolesta ylevä ja jalo kuningas tekee oikeat päätökset.

Vaikka The King of Tonga olikin aiheeltaan sinällään mielenkiintoinen ja opin paljon uutta tästä Tyynen valtameren saarivaltiosta, oli se mielestäni hyvin yksitoikkoisesti ja tylsästi kirjoitettu kirja. Yksi kirjan puutteista on se, ettei Eustis pyri millään tavalla nostamaan esiin ihmistä kuninkaan roolin takana: sen sijaan kirja keskittyy ainoastaan faktoihin, ja kuningas Taufa'ahau IV esitetään ainoastaan positiivisessa valossa. Kirja jäi siis tältä osin kovin yksiulotteiseksi. Toinen teoksen ongelma oli mielestäni se, että siinä oli yksinkertaisesti liikaa informaatiota. Eustis kertoo koko Tongan historian 1700-luvun lopulta 1990-luvulle, piinallisen tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Lukijana minua häiritsi myös se, kuinka sekava teos oli: tapahtumissa hypittiin ajallisesti sinne tänne, usein jopa sadan vuoden päähän. The King of Tonga ei siis ollut mikään erinomainen lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti