tiistai 26. elokuuta 2014

Nuoren tytön päiväkirja

Kirjoittaja: Anne Frank
Suomentaja: Eila Pennanen
Julkaistu: 1946 (suomennos 1955)
Alkuperäinen nimi: Het achterhuis
Kustantaja: Tammi
Sivumäärä:  252

Anne Frankin perhe: isä Otto, äiti Edith sekä kolme vuotta vanhempi sisar Margot, menevät 'maan alle' saksalaisten miehittämässä Amsterdamissa vuonna 1942. Perhe piileskelee yhteensä neljän muun juutalaisen kanssa Otto Frankin työpaikan 'salaisessa siivessä'. Anne Frank piti päiväkirjaa kahden vuoden ajan, alkaen piiloon menemisestä aina siihen asti, kunnes 'salainen siipi' paljastui Gestapolle.

Päiväkirjansa, 'Kittyn', Anne sai lahjaksi 13-vuotiaana. Päiväkirja on paitsi mielenkiintoinen kuvaus 'maan alle' menneiden juutalaisten elämästä, myös Annen henkilökohtainen kasvutarina. Ensimmäisenä vuotena Annen mielipiteet ovat kovin kärjistettyjä ja mustavalkoisia, huolenaiheet lapsellisia ja tavanomaisia. Mitä kauemmin Anne ja tämän perhe olivat piilossa, sitä syvällisemmäksi, itsetutkistelevammaksi ja kehittyneemmäksi päiväkirja muuttui.

Nuoren tytön päiväkirja on koskettava muistelmateos. Ihmettelin teosta lukiessani, kuinka yhtenäinen se oli ja kuinka vasta 13-vuotias kirjoittaa niin hyvin. Anne oli kyllä kiistatta lahjakas kirjoittaja, mutta eritoten teoksen yhteinäisyys selittyy sillä, että Anne muokkasi päiväkirjaansa 'salaisessa siivessä' asuessaan tarkoituksenaan julkaista se sodan jälkeen.

Annen Nuoren tytön päiväkirja oli mielenkiintoinen lukukokemus, mutta sen jälkeen lukemani Carol Ann Leen Anne Frank 1929-1945 -elämäkerta avasi Annen elämää vielä enemmän ja sopi hyvin Annen päiväkirjan kanssa luettavaksi.

2 kommenttia:

  1. Sekä tämä että mainitsemasi Carol Ann Leen kirja molemmat löytyvät hyllystäni. Anne Frankin päiväkirja on tärkeä kirja, se on tullut luettua moneen kertaan ja se on kirja, joka mielestäni jokaisen tulisi lukea. Carol Ann Leen kirja on myös mielenkiintoinen ja rankka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti samaa mieltä! Carol Ann Leen kirjasta pidin myös paljon, siitäkin on bloggaus tuloillaan :)

      Poista