torstai 25. syyskuuta 2014

Atonement

Kirjoittaja: Ian McEwan
Julkaistu: 2001
Kustantaja: Jonathan Cape
Sivumäärä: 372

Varakkaan brittiperheen 13-vuotias tytär Briony Tallis todistaa eräänä kuumana kesäpäivänä isosiskonsa Cecilian ja palvelijan pojan Robbien välistä kohtausta, jonka myötä tulkitsee Robbien uhkailevan Ceciliaa. Myöhemmin Cecilia ja Robbie tunnustavat tunteensa toisilleen, mutta kun paikalle sattunut Briony kuvittelee Robbien raiskaavan Ceciliaa, lähtevät tapahtumat vyörymään aivan eri suuntaan kuin oli tarkoitettu. Inhimillisen lapsuuden virheensä vuoksi Briony joutuu kantamaan tuskaa ja sovittamaan tekoaan loppuelämänsä ajan.

Minulla oli jostain syystä suuret odotukset Ian McEwanin Atonementia kohtaan: teosta on kehuttu paljon ja onhan se myös erinäisillä "nämä kirjat täytyy lukea" -listoilla. Vaikka en juurikaan tuollaisista listoista muuten perusta, on siellä usein kuitenkin teoksia jotka ovat mielenkiintoisia tai koskettavia, ja useimmiten omaan makuuni. Ian McEwanin Atonement on poikkeus.

Ehkä olin kuvitellut sovitettavan synnin jotain dramaattisempaa kuin väärinkäsityksen ja siitä johtuvan rakastavaisten eron, mutta joka tapauksessa Atonement tuntui hyvin laimealta. Kirjan kolme osaa olivat mielestäni vähän sekavat: näkökulman vaihtuminen ja aikaharppaukset tuntuivat välillä vievän teosta liikaa eteenpäin, välillä liian vähän.

Koskettavinta ja parasta Atonementissa oli mielestäni toisen osion kuvaukset toisesta maailmansodasta: sekä rintamalla olevan Robbien näkökulmasta että sairaanhoitajana toimivan aikuisen Brionyn näkökulmasta. Olen jostain syystä - ehkäpä Ihminen sodassa -haasteen myötä - tykästynyt sotakuvauksiin ja sotaromaaneihin enemmänkin.

Joka tapauksessa Ian McEwanin Atonement ei sykähdyttänyt: taas täytyy todeta, että varmasti hyvä kirja, mutta ei minulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti