maanantai 1. syyskuuta 2014

Kortit pöydällä

Kirjoittaja: Agatha Christie
Suomentaja: Aune Suomalainen
Julkaistu: 1936 (suomennos 1939)
Alkuperäinen nimi: Cards on the Table
Kustantaja: WSOY
Sivumäärä: 222

Omaperäinen herra Shaitana löydetään kuolleena omasta nojatuolistaan bridge-pelin aikana. Epäilyksenalaisia on tasan neljä: tohtori Roberts, rouva Lorrimer, neiti Meredith ja majuri Despard. Paikalla, joskin viereisessä huoneessa, olivat myös eversti Race, rikoskirjailija Ariane Oliver, poliisitarkastaja Battle sekä tietenkin salapoliisi ja yksityisetsivä Hercule Poirot. Ennen pienimuotoisten ja kohtalokkaiden kutsujensa järjestämistä mysteerinen herra Shaitana oli ilmoittanut Poirotille keräilevänsä murhaajia...

Kortit pöydällä on yksi suosikkini Agatha Christien dekkareista. Olen aina pitänyt siitä klassisesta asetelmasta: suljettu tila ja tietty määrä potentiaalisia murhaajia. Erityisen kiinnostavan tästä dekkarista teki myös menneisyyden kaiveleminen, joka onkin yksi keskeisistä elementeistä useissa Christien teoksissa.

Vaikka Christien dekkarit ovatkin hyvin samantapaisia, jaksan silti lukea niitä kerta toisensa jälkeen ja uudelleen ja uudelleen. Salapoliisi-seurapiiri-murha -juonet iskevät myös minuun paljon paremmin kuin kovaksikeitetyt ja alkoholisoituneet poliisidekkarit - esimerkiksi Mankellin kirjat eivät ole olleet suosikkejani.

Olen muuten myös sitä mieltä, että murha on ainoa oikea dekkaririkos. En jaksa lukea varastamisista tai muista rikoksista, mutta en myöskään kestä tappojen tai väkivallan yksityiskohtaista kuvailua. Christien kirjat ovat siis juuri sopivia minulle!

2 kommenttia:

 1. Ah, tämä on myös minun suosikkejani, viehättävä juuri tiiviissä asetelmassaan kun joku näistä neljästä se on mutta mitään oikeita johtolankoja ei ole, pitää mennä psykologialla...
  Poirotin oma persoona tulee myös aika lailla esille ja tietysti tässä tavataan, muistaakseni ensi kertaa, Ariadne Oliver joka on varsin herkullinen itseparodia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo! Psykologia ja menneisyyden kaivelu ovat herkkua dekkareissa. Ja Ariadne Oliver on yksi suosikkihahmoistani!

   Poista