perjantai 19. syyskuuta 2014

Raja

Kirjoittaja: Riikka Pulkkinen
Julkaistu: 2006
Kustantaja: Gummerus
Sivumäärä: 399

Viisikymppinen Anja on tehnyt Alzheimeria sairastavalle miehelleen lupauksen: päättää tämän elämä sitten kun sairaus on edennyt niin pitkälle, että mies ei enää muista käytännössä mitään. Toisaalla Anjan siskontyttö Mari käy lukion ensimmäistä luokkaa, leikittelee ajatuksella kuolemisesta ja rakastuu perheelliseen äidinkielenopettajaansa.

Riikka Pulkkisen esikoisromaani Raja on nimensä mukaisesti kirja rajoista ja niiden rikkomisesta. Missä menee muistamisen raja? Mitkä ovat rakastumisen rajat? Missä määrin kuolemalla saa leikitellä? Mikä on pettämisen raja? Kuinka kauan toinen saa aina määrätä? Missä menee raja?

Raja on kerrottu neljästä näkökulmasta: Anjan, Marin, äidinkielenopettaja Julianin sekä tämän pienen tyttären Annin näkökulmasta. Marin, Julianin ja Annin kertojaäänet sekoittuvat paljon toisiinsa ja kertovat samoista tapahtumista. Anjan tarina puolestaan on irrallisempi, joskin Pulkkinen nivoo kirjan tapahtumia yhteen Julianin ja Anjan tutustumisen kautta. Mielestäni monen kertojan ratkaisu oli toimiva, joskin Annin naiivi lapsellinen näkökulma tuntui ajoittain hieman ulkopuoliselta.

Kirjan kaksi pääteemaa ovat Anjan ahdistuneisuus ja tämän miehelleen antaman lupauksen toteuttamisen vaikeus sekä alaikäisen oppilaan ja perheellisen opettajan suhde ja sen rajat. Mielenkiintoista ensimmäisessä on se, että eutanasian eettisyyttä ei juurikaan pohdita teoksessa: ainoastaan sen toteuttamisen vaikeutta. Moraalinen dilemma jää lukijan pohdittavaksi. Anja oli hahmona mielestäni teoksen onnistunein: aito ja todellinen.

Alaikäisen oppilaan ja perheellisen opettajan suhdetta on kirjassa käsitelty pääosin myös uskottavasti. Suhteen alkaminen tuntuu hieman todellisuuspohjaa vailla olevalta: opettaja heittäytyy suhteeseen lähes harkitsematta. Kuitenkin sekä Marin että Julianin pohdintoja ja ajatuksia on kuvattu hyvin suhteen aikana. Julian päätyy miettimään ratkaisunsa harkitsemattomuutta ja sitä, kuinka yrittää paikata ja peittää suhteellaan Mariin avioliittonsa ongelmia. Mari puolestaan on juuri niin naiivi kuin auktoriteettiasemassa olevaan henkilöön rakastunut teinityttö voi olla.

Riikka Pulkkisen Raja on teos joka mietitytti sekä lukemisen aikana että sen jälkeen. Hieno esikoisromaani, joka sekä etsii että rikkoo rajoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti