keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Sudenmorsian

Kirjoittaja: Aino Kallas
Julkaistu: 1928
Kustantaja: Otava
Sivumäärä: 141

Aalo, Priidik metsänvartijan hyvä ja hurskas vaimo, muuttuu ihmissudeksi pahan metsänhengen, Diabolus Sylvarumin kutsun ansiosta.

Aino Kallaksen lyhyt, vanhahtavasti ja balladimaisesti kirjoitettu Sudenmorsian on hiidenmaalainen tarina, joka sijoittuu 1600-luvulle. Aalo on kaunis, viisas ja ahkera, mutta tarina kertoo kuinka edes hän ei voi vastustaa Diabolus Sylvarumin pahuuden kutsua. Kylän jäsenet eivät enää totuuden tultua ilmi kykene näkemään ystävällistä Aaloa, vaan tuomitsevat tämän suoraa päätä.

Sudenmorsian on vahva romaani, joka johdattaa lukijan suoraan vuosisatojen takaisiin uskomuksiin metsänhengistä ja pahoista voimista. Mielenkiintoista Kallaksen teoksessa on se, että Aalolla ei todellakaan ole juurikaan valinnanvaraa: kun hänet on valittu ihmissudeksi pahojen voimien toimesta, on Aalon kohtalo sinetöity. Kiinnitin myös huomiota siihen, kuinka Kallas luo vastakkainasettelua Aalon kautta: yhtäältä Aalo on hyvä ja hurskas, toisaalta taas pahuuden ruumiillistuma ihmissutena. Sudenmorsiamessa siis tavallaan myös muistutetaan, että myös ahkerassa ja ystävällisessä on potentiaalia pahuuteen.

Aino Kallaksen Sudenmorsian oli hyvin mielenkiintoinen teos, joskin Kaisan tavoin kieli tökki hieman lukemisen alkumetreillä. Romaani oli kuitenkin hyvä tutustumisteos Kallaksen tuotantoon, jota tulee varmasti luettua enemmänkin.

4 kommenttia:

 1. Yliluonnolliset romanssit. So last season.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei kyllä romanssi ollut kovinkaan keskiössä :D

   Poista
  2. No ei ollut Twilightissakaan.

   Poista
  3. No jaa, miten sen nyt ottaa :D

   Poista