maanantai 22. syyskuuta 2014

Sundiata, voittaja

Kirjoittaja: tuntematon, malilainen runoelma
Suomentaja: Juha Vakkuri
Julkaistu: 1984
Kustantaja: Love Kirjat
Sivumäärä: 79

Sundiata on sankari, joka monien vaiheiden jälkeen lopulta kukistaa Susun hallitsijan. Vanha malilainen runoelma on myyttinen kokoelma runoja, jotka kertovat sekä Sundiatan että tämän lähipiirin elämänvaiheista.

Sundiata, voittaja kuuluu samaan piiriin kuin aikaisemmin lukemani malawilainen runokokoelma Napolo and the Python. Erona on kuitenkin se, että siinä missä Steve Chimombon Napolo and the Python oli moderni versio vanhasta tarustosta, on Sundiata, voittaja Kalevalaan verrattavissa olevaa kansanrunoutta, joka on kulkenut vuosikymmenien ajan isältä pojalle.

Vaikka tarina pääpiirteiltään on sekä mielikuvituksellinen että hieman tylsähkö, on Sundiata, voittaja silti teemoiltaan iätön. Sundiata sankarina näyttää kuulijakunnalle ihanteellisen hallitsejan mallin. Toisaalta tarusto myös antaa rohkeutta ja kertoo siitä, mihin kaikkeen ihminen pystyy halutessaan. Sundiata, voittaja on siis myös jossain määrin opettavainen tarinakokoelma.

Maailmanvalloitus-haaste on kyllä todellakin vienyt minut pois mukavuusalueeltani kirjojen suhteen. Eipä olisi todellakaan tähänkään teokseen tullut tartuttua ilman haastetta. Vaikka Sundiata, voittaja ei ollut mikään erityisen upea teos tai suuri lukuelämys, on silti joka kerta mielenkiintoista lukea jotain itselle uutta tai vierasta. Useimmiten kuitenkin kun huomaa sen, että teemat ovat yleensä aikalailla samoja: toteutustapa ja konteksti vain vaihtelee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti