sunnuntai 28. syyskuuta 2014

The War of the Worlds

Kirjoittaja: H.G. Wells
Julkaistu: 1898
Kustantaja: William Heinemann
Sivumäärä: 251

Marsilaiset hyökkäävät Britanniaan, syntyy sekasorto ja yleinen kaaos. Ihmisten suhtautumiset vaihtelevat: toiset luovuttavat, toiset suunnittelevat maanalaista elämää marsilaisten herruuden alla, toiset - kuten nimettömäksi jäänyt päähenkilö - yrittävät selvitä.

H.G. Wellsin The War of the Worlds on yksi ensimmäisistä tieteiskirjallisuutta edustavista teoksista, samaten yksi ensimmäisistä kirjoista joka kuvaa avaruusolioiden ja ihmisten välistä taistelua. Nimikin (suomennettuna Maailmojen sota) kalskahtaa kovin mahtipontiselta ja suurelta.

Jälleen kerran odotukset eivät vastanneet todellisuutta tämän teoksen suhteen. (Miten tuntuukin siltä että viime aikoina näitä pettymyksen aiheuttaneita kirjoja on ollut paljon? Muun muassa viimeksi bloggaamani Ian McEwanin Atonement.) Teoksen nimen perusteella olin tosiaan kuvitellut jotain paljon suureellisempaa ja vaikuttavampaa juonta. The War of the Worlds on todellisuudessa marsilaisten ylivoimainen hyökkäys Maahan, jonka ratkaisu on lopulta vain marsilaisten sairastuminen ja kuolema tuntemattoman bakteerikannan ansiosta.

Vaikka teos olikin lukukokemuksena pettymys, oli se kirjana sitäkin mielenkiintoisempi! Onhan H.G. Wellsin The War of the Worlds teos, jolla on ollut suunnaton vaikutus muuhun kirjallisuuteen. Toisekseen, vaikka teoksen juoni onkin pääpiirteittäin yksinkertainen ja paikoitellen sekava, ongelma "helposti" ratkaistu ja välillä jotkin juoniratkaisut tuntuvat jopa hutaistuilta, ei The War of the Worldsin idea olekaan mahtipontisissa ja sydämenpysäyttävissä juonenkäänteissä ja toiminnassa. Teos käsittelee suurimmaksi osaksi ihmisen pelkoa ja epäilystä. Mitä jos tuolla jossain on muutakin elämää? Mitä jos tuo elämänmuoto on vihamielinen? Mitä jos ihminen ei olekaan maailmankaikkeuden viisain ja edistynein elämänmuoto? Entä jos emme olekaan turvassa ihmiskuntana?

H.G. Wellsin teoksessa esiintyvät lähes kaikki nykyajan(kin) tieteiskirjallisuuden pohjimmaiset kysymykset, tosin riisutussa muodossa, lähes yksitoikkoisen juonen kautta. Kuitenkin juuri tästä syystä The War of the Worlds oli mielenkiintoinen lukukokemus, ja peilaan varmasti kirjaa muihin tieteiskirjallisuuden teoksiin tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti