perjantai 13. maaliskuuta 2015

Other Lives but Mine

Kirjoittaja: Emmanuel Carrère
Kääntäjä: Linda Coverdale
Julkaistu: 2009 (käännös 2012)
Alkuperäinen nimi: D'autres vies que la mienne
Kustantaja: Serpent's Tail
Sivumäärä: 243

Sri Lankassa ranskalaispariskunta menettää pienen tyttärensä tsunamille. Samaan aikaan Ranskassa nuoren tuomarin ja perheenäidin syöpä uusiutuu. Emmanuel Carrère kertoo molempien perheiden tarinaa, sivustakatsojana, mutta silti läsnäolevana hahmona.

Nimensä mukaisesti Emmanuel Carrèren tositapahtumiin pohjautuva teos Other Lives but Mine lupaa olla kertoa kirjailijan lähipiiriin kuuluvien henkilöiden elämästä enemmän kuin kirjailijan omasta elämästä. Tästä huolimatta Other Lives but Mine on ennenkaikkea kirjailijan omia havaintoja ja elämänmuutosta näiden havaintojen perusteella. Tapahtumat keskittyvät kyllä muiden elämiin, mutta kun kirjaa tarkastelee pintaa syvemmältä, huomaa lukija sen, että loppujen lopuksi Emmanuel Carrèren omat kokemukset ja ajatukset, Carrèren oma elämä on kuitenkin teoksen keskiössä.

Vaikka Other Lives but Mine käsitteleekin surullisia ja pelottaviakin asioita, sairautta ja kuolemaa, on kirjan pohjavire kuitenkin toiveikas. Vaikka kirjan henkilöt kuuluvatkin Carrèren lähipiiriin, pystyy tämä silti käsittelemään aiheita neutraalisti. Other Lives but Mine sai ajattelemaan ihmiselämän lyhyyttä ja haurautta, sitä miten nopeasti se voi loppua, ilman ennakkovaroitusta tai ilman syytä.

Vaikka teos herättelikin hieman ajatuksia, olisin kaivannut sen ravistelevan vielä enemmän, aihepiirin huomioon ottaen. Emmanuel Carrèren Other Lives but Mine jäi siis jotenkin vajaaksi ja laimeaksi.

6 kommenttia:

 1. Kansikuva on rankasta aiheestaan huolimatta kaunis. Sen perusteella en olisi odottanut ihan tuollaista teemaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin aloin lukemaan tätä aika sokkona, kansikuvasta ei tosiaan tule mieleen niin rankka teema.

   Poista
 2. Carrèrea näemmä kiinnostaa tositapahtumien muuttaminen romaaniksi. Joku aika sitten bloggasin hänen teoksestaan Valhe ja sekin perustui tositarinaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin katsoin noita muita Carrèren teoksia ja tuo muuttelu näyttäisi olevan kirjailijan "tavaramerkki"!

   Poista
 3. Carrère on kiinnostava kirjailija, ainakin yhden luetun kirjan (Huviretki) perusteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voisin mielelläni lukea Carrèrelta enemmänkin, tämän kirjan perusteella oli taitava kirjailija! Vaikka tämä jäikin musta hieman vajaaksi :D

   Poista