maanantai 9. maaliskuuta 2015

The Rainbow Troops

Kirjoittaja: Andrea Hirata
Kääntäjä: Angie Kilbane
Julkaistu: 2005 (käännös 2013)
Alkuperäinen nimi: Laskar Pelang
Kustantaja: Vintage Books
Sivumäärä: 291

Ikal, pienen kyläkoulun oppilas, jännittää uuden kouluvuoden alkua eri syistä kuin koululaiset yleensä: mikäli Muhammadiyahin peruskouluun ei saada tarpeeksi oppilaita, se lakkautetaan. Ikalin ja tämän opettajien Bu Musin ja Pak Harfanin ilo on suuri mutta lyhytaikainen. Koulun vaikeudet eivät nimittäin lopu, sillä tarkastaja Mister Samadikum haluaa sulkea koulun keinolla millä hyvänsä. Ja kun Mister Samadikumin keinot loppuvat, haluaa kaivosyhtiö PN koulun alueet haltuunsa.

Andrea Hiratan vahvasti omaelämänkerrallinen teos The Rainbow Troops on kirjoitettu kunnianosoitukseski kirjailijan koulutovereille ja erityisesti opettajille. Elävästi kirjoitettu teos avaa oven maailman suurimpaan muslimimaahan, Indonesiaan ja muistuttaa samalla lukijaa siitä, kuinka etuoikeutettu tämä on. Muistutuksen omasta etuoikeutetusta asemastaan lukija saa jo ihan ensi sivuilla kun käy ilmi että suurin osa oppilaiden vanhemmista ei osaa lukea: jo pystymällä lukemaan Hiratan kirjaa The Rainbow Troops lukija huomaa olevansa paljon etuoikeutetumpi kuin moni muu maapallon ihmisistä.

The Rainbow Troops on ensisijaisesti kuitenkin kuvaus kyläkoulun opettajista ja sen reilusta kymmenestä oppilaasta. Hirata kuvaa Muhammadiyahin peruskoulun oppilaita tarkasti ja hauskasti, nostaen esiin jokaisen parhaat puolet ja pienet heikkoudet, luoden Ikalista, Maharista, Lintangista, Flosta ja muista eläviä hahmoja. Erityisesti Andrea Hirata kuvaa Maharia ja Lintangia, oppilaiden johtohahmoja. Lintang, joka on Indonesian kiinalaisia, haluaa oppia kaiken ja kouluttautua mahdollisimman pitkälle. Lintang onkin koulun oppilaista se, jolla on eniten sisua ja itsekuria ja joka tekee määrätietoisimmin töitä saavuttaakseen päämääräänsä koulutuksesta. Mahar puolestaan on oppilaista luovin ja joka tuo Muhammadiyahin kouluun mielikuvituksellisia ideoita.

Mielenkiintoista teoksessa on se, että Muhammadiyahin koulun opettajat eivät pidä koulutusta tärkeänä siksi, että siitä olisi taloudellista hyötyä. Koulutus on itseisarvo, joka kuuluu jokaiselle, taloudellisesta hyödystä välittämättä. Yleensähän koulutusta perustellaan juuri sillä, että se katkaisee köyhyyden kierteen ja siksi sitä pidetään välttämättömänä: Andrea Hiratan romaanin opettajat eivät puolestaan painota tätä.

Kokonaisuudessaan The Rainbow Troops oli ajatuksia herättävä teos. Pidin erityisesti siitä että kirjan myötä pääsin kurkistamaan minulle täysin vieraaseen yhteiskuntaan ja yhteisöön. Plussaa vielä siitä, että Andrea Hiratan The Rainbow Troops oli myös kirjallisesti mukavaa luettavaa: usein kun näiden maailmanvalloituskirjojen kanssa käy niin, että sisältö on mielenkiintoista mutta kirjallinen toteutus ontuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti