keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

The Ruins of Us

Kirjoittaja: Keija Parssinen
Julkaistu: 2012
Kustantaja: Faber and Faber
Sivumäärä: 321

Rosalie on asunut yli puolet elämästään Saudi-Arabiassa, yltiörikkaan Abdullah al-Baylanin vaimona kun hän saa tietää että Abdullah on ottanut toisen vaimon. Rosalien koko maailma murenee sillä hetkellä kun hän saa tietää. Ero ei tule kysymykseenkään, lasten huoltajuus menisi automaattisesti Abdullahille ja miten Rosalie rahoittaisi elämänsä vanhassa kotimaassaan Yhdysvalloissa lähes kolmenkymmenen poissa työelämästä vietetyn vuoden jälkeen?

Saudi-Arabiassa syntyneen kirjailijan Keija Parssisen esikoisteos käsittelee kulttuurieroja länsimaiden ja Lähi-Idän välillä. Samalla se on rakkausromaani: kirja kertoo Rosalien ja Abdullahin rakkaudesta sekä maalaa kuvaa Saudi-Arabiasta.

Tartuin teokseen The Ruins of Us vähän epäilevin mielin: luvassa olisi varmasti sinällään mielenkiintoinen, mutta ehkä vähän vetämättömästi kirjoitettu teos. Olin kuitenkin hyvin väärässä, sillä jo ensimmäisiltä sivuilta tempauduin mukaan Parssisen tarinaan. Kirjailija kuvaa osuvasti monikulttuurisen liiton ongelmia. Millaista on jättää koti, uskonto ja isänmaa rakkauden tähden? Sopeutua mahdollisimman hyvin itselle vieraaseen kulttuuriin? Rosalie pohtii antaneensa kaikkensa voidakseen olla Abdullahin vaimo, yrittäneensä sopeutua perinteiseen saudikulttuuriin, jossa naisen asema on vartioitu ja jossa ei ole juuri tilaa länsimaisille liberaaleille ajatuksille. Samalla Abdullah tuntee jotenkin kyllästyneensä Rosaliehin, ikävöivänsä Rosalien amerikkalaisuutta tämän muuttuttua saudivaimoksi.

Rosalien ja Abdullahin avio-ongelmien lisäksi kirjassa sivutaan verrattain tiukasti islamilaista lakia seuraavan maan uskonnollisia ristiriitoja. Uskonto sekoittuu politiikkaan niin, että niitä ei voi erottaa. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että sekä liberaalit ajatukset että äärimmäinen fundamentalismi ovat uhkia valtiolle. Parssinen kuvaa maata, jossa uskonnollisia lakeja ja periaatteita sovelletaan sopimaan omiin tarkoitusperiin.

Romaanista The Ruins of Us paistaa läpi kirjoittajan suuri kiintymys Saudi-Arabiaan. Kirjassa maata kuvaillaan lähinnä hahmojen kautta, mutta silti itselleni tuli halu matkustaa oikeastikin Saudi-Arabiaan. Toistaiseksi tyydyn kuitenkin näihin kirjallisiin matkoihin!

Keija Parssisen The Ruins of Us on onnistunut esikoisromaani, joka herätti paljon ajatuksia ja käsittelee luontevasti vaikeita aiheita kuten monikulttuurisuutta ja uskontoa. Pidin kirjasta paljon enemmän kuin kuvittelin pitäväni, ja suosittelisin sitä kenelle tahansa jota kiinnostaa länsimainen, joskin "sisäpiirin" näkökulma Saudi-Arabiaan.

4 kommenttia:

 1. Erilaista kulttuuria sisältä päin kuvaavat kirjat ovat sekä mielenkiintoisia, antoisia että tärkeitä ja kirjoittamasi perusteella tämä teos on onnistunut kuvauksessaan.

  Luin jokin aika sitten Azar Nafisin teoksen Reading Lolita in Tehran ja se oli todella hieno kuvaus iranilaisesta kulttuurista sisältä päin. En ole vielä ehtinyt blogata ko. kirjasta, mutta eiköhän tuo bloggaus valmistu parin viikon sisällä viimeistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja oli kyllä todella onnistunut! Tuo Reading Lolita in Tehran kuulostaa myös tosi mielenkiintoiselta, täytyy laittaa kirjan nimi korvan taakse.

   Poista
 2. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja! Kiitos lukuvinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Kirja oli todellakin mielenkiintoinen.

   Poista